Gözlü Yapıda Güneş Panelleri Yapabiliriz

ANA SAYFA  
ALFABETİK SAYFA LİSTESİ   

   Şu anda kullanılan güneş panelleri düz bir zemin üzerinde ve verimini arttırmak için güneşe belli bir açıyla yerleştirilme tekniğine dayanıyor.
Bu arazi üzerinde fazla yer kaplamasına neden oluyor ve bu panellerle çalışan arabalarda ise güneşle olan açılarının değişmesinde verim kaybına neden oluyor.
Doğada buna örnek olarak canlıların gözlerini gösterebiliriz        

Gözler de güneş panelleri gibi ışıkla çalışmaktadır. Örümceklerin gözleri sedaca güneşi gelen direk ışıkları görür yön değiştirdiğinde güneşten gelen direk ışık olmayınca görme olmaz bu güneş panelleri ile çalışan arabalara örnek gösterilebilir. İnsanlar gözlerinin karşısından gelen direk ve yansıma ışıklarını görürler bu normal yerleştirilmiş güneş panellerine örnek teşkil edebilir. Bazı kuşlar ise çevresinin % 90’ ını görür bu alandan gelen direk ve yansıma ışınlarını görebilir bu teorime ilham olan konudur  
Gözlerin bir özelliği ise içeriye giren ışınların çok azını geri yansıtmasıdır.
Bizler güneş panellerini geliştirmek için göz önünde bulundurmamız gereken ilkelerden birincisi güneşten ve diğer ışık kaynaklarından gelen ışıkların hem direk hem de yansıma ışıklarını almak ikincisi bu panellere düşen ışıkların yansımaları ile oluşacak kayıpları en aza indirmek olmalıdır.
Işık kaynaklarından gelen direk ve yansıyan ışıkları toplamak       

Bunun için;
Göz yapısı incelendiğinde gözün ışığa bakan kısmının yarım küre şeklinde olduğu anlaşılmaktadır Yarım küre ışık yansıması açısında incelendiğinde ışığı en az yansıtan yapı olduğu kanaatine varılabilir.
Yapacağımız güneş panelinin üsttü yarım küre ile kaplanması direk ve yansıma ışığının alınmasını sağlayacaktır
İkinci ilke için ise
Bu küre ile oluşturduğumuz alan içine giren ışıkların yapacağı yansımalar sonucu küre dışına çıkmalarını en aza indirmek
Bunun için
Aynalı cam teknolojisinden faydalanabiliriz. Aynalı cam bir yönden diğer yöne ışınların tamamını geçirirken diğer taraftan ise büyük kısmını geçirmemektedir.
Bu sayede kürenin içine giren ışıkların geri yansımalarını aza indirebiliriz.
İkinci kısım olan elektrik üretimi için gerekli olan panelleri daha az alana daha çok yerleştirmek gerekmektedir.
Paneli şu an ki gibi düz satıh üzerine yerleştirmemiz verimliliği ve sayıyı artırmamızı engelleyecektir.
Bu konunun çözümünde de gözün yapısına bakarak çözmeyi denemek gerekmektedir.
Gözün arka kısmı 2 boyut yani en ve boy değil 3 boyutludur en boy ve derinlik.
Bizler bu 3 boyut üzerinde düşünürsek yerleştireceğimiz panel sayısı artar.
Göz yerine 3 boyutlu olan bir küp alalım elimize
Küpün içinde 6 yüzey bulunmakta.
Küpün üst bölmesine daha önce yaptığımız yarım küre olan parçayı yerleştirsek.
Bu yarım küre ile direk ve yansıyan ışıkları küpün içine toplarız.
Küpün kalan diğer 5 yüzeyine elektrik üretmek için panel yerleştirebiliriz.
Böylece bir panelim kapladığı alana 5 panel yerleştirmiş olmaktayız.
Bu deney başarılı olur. Ve teori doğru çıkarsa bu küp içine daha fazla panel yerleştirebilme yolu denene bilir. Mesela 7 panel yerleştirilebilir.
  Biz bu deneyin başarılı olduğunu varsayarak bir ışık enerjisi çalışan araba ya monte edildiğini varsayalım
Örneğin arabamızın tavanı 1.5*3 metre olduğunu düşünürsek toplam alan 4.5 metre kare alan olmuş olur. Buraya 5 li  gözlü panel yerleştirirsek  22 metrekarelik paneli arabamız olur. Eğer 7 panel yerleştirirsek 31 metre karelik paneli olan arabamız olur.  
Bu ilkelere göre birinci ilke için
  Gözlü Güneş Paneli için gözü örnek alarak teori üretirken birinci kısım olan direk ve yansıma ışınlarının toplanmasını teorik olarak çözdük.    
   
ANA SAYFA  
ALFABETİK SAYFA LİSTESİ   

  ---  
     a     akrostiş şiirler     alfabetik sayfa listesi     belirli gün ve haftalar     benim penceremden bir bakış     bitkiler     din     edebiyat     ekonomi     erkekler için     gelecek için     güncel     hayvancılık     hayvanlar     kadınlar için     sağlık     siyaset     spor     şiir şiirler     tarım     teoriler     üretim     yenilenebilir enerji     yerleşim yerleri     yönetim     ziraat     
---  

   
Sayfacuk   
               Ana Sayfa   
                              Alfabetik Sayfa Listesi      
  Sayfa Listesi    
Akrostiş Şiir Şiirler Sayfa Listesi     Alfabetik Sayfa Listesi     Ana Sayfa     Bayan İsimlerine Akrostiş Şiir Şiirler Sayfa Listesi     Belirli Gün ve Haftalar Sayfa Listesi     Bitkiler Sayfa Listesi     Çeşitli Akrostiş Şiir Şiirler Sayfa Listesi     Din Sayfa Listesi     Edebiyat Sayfa Listesi     Eğitim Sayfa Listesi     Ekonomi Sayfa Listesi     Elektrik Sayfa Listesi     Erkekler İçin Sayfa Listesi     Erkek İsimlerine Akrostiş Şiir Şiirler Sayfa Listesi     Gelecek İçin Sayfa Listesi     Güncel Sayfa Listesi     Hayvanlar Sayfa Listesi     İçecekler Sayfa Listesi     Kadınlar İçin Sayfa Listesi     Konular     Sağlık Sayfa Listesi     Sayfacuk     Siyaset Sayfa Listesi     Spor Sayfa Listesi     Şiir Şiirler Sayfa Listesi     Teori Teoriler Sayfa Listesi     Üretim Sayfa Listesi     Yenilenebilir Enerji Sayfa Listesi     Yerleşim Yerleri Sayfa Listesi     Yiyecekler Sayfa Listesi     Yönetim Sayfa Listesi     

Sayfacuk   

               Ana Sayfa   
                              Alfabetik Sayfa Listesi      
  Konular   
A     Akrostiş Şiir Şiirler     Bayan İsimlerine Akrostiş Şiir Şiirler     Belirli Gün ve Haftalar     Bitkiler     Çeşitli Akrostiş Şiir Şiirler     Din     Edebiyat     Eğitim     Ekonomi     Elektrik     Erkekler İçin     Erkek İsimlerine Akrostiş Şiir Şiirler     Gelecek İçin     Güncel     Hayvanlar     İçecekler     Kadınlar İçin     Listeler    Sağlık     Sayfacuk     Siyaset     Spor     Şiir Şiirler     Teori Teoriler     Üretim     Yenilebilir Enerji     Yerleşim Yerleri     Yiyecekler     Yönetim     
    
Sayfacuk   
               Ana Sayfa   
                              Alfabetik Sayfa Listesi      

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

BENİM PENCEREMDEN BİR BAKIŞ RASGELE SAYFALAR